Es Vedrá: het mysterieuze rotseiland voor de kust van Ibiza

Vlak voor de kust in het zuidwesten van Ibiza vind je een mysterieus rotseiland. Dit onbewoonde eiland en oriëntatiepunt heet Es Vedrà. Es Vedrà is zo’n 400 meter hoog en er doen meerdere verhalen de ronde over dit mysterieuze rotseiland. Ga je naar het eiland Ibiza? Dan moet je zeker genieten van het uitzicht op Es Vedra! Het uitzicht is adembenemend, het staat niet voor niets in de top 10 populaire bezienswaardigheden van Ibiza. Benieuwd waarom Es Vedra zo speciaal is, vanaf waar je de magische rots het beste kan bewonderen en hoe je het beste uitkijkpunt bereikt? Lees dan gauw verder! 

Wat maakt Es Vedrà zo bijzonder?

Es Vedrá Ibiza bestaat grotendeels uit kalksteen en een hoge concentratie mineralen en metalen. Hierdoor zendt het een groot magnetisch veld uit. Kompassen kunnen verstoord raken en het magnetische veld is voor sommige mensen daadwerkelijk voelbaar. Het is zelfs de op twee na meest magnetische plek op aarde: alleen de Bermudadriehoek en de Noordpool schijnen een sterker magnetisch veld te hebben. Wat ook bijzonder is aan Es Vedrá en Es Vedranell, zijn de mythes. Mensen geloven bijvoorbeeld dat de magnetische rotspartij een referentiepunt is voor UFO’s en dat Es Vedrá het topje van het gezonken continent Atlantis is. Een andere mythe is dat er ooit een reus op het eiland woonde. Wat wij in ieder geval met 100% zekerheid durven te zeggen, is dat Es Vedrà prachtig is om naar te kijken! Je geniet vanaf diverse plekken van de rotsen. Niet zo gek dat het een populaire spot is voor huwelijksaanzoeken en uitgebreide yogasessies!

Waar ligt Es Vedrá in Ibiza?

Es Vedrà ligt in het zuidwesten van Ibiza, 2,4 kilometer vanaf de kust van het strand Cala d’Hort. Dit ligt in de gemeente Sant Josep de sa Talaia (San José) en in het dorp Sant Agusté des Vedrà. De hoge rots valt direct op, maar wist je dat er ook nog andere kleine rotsen bij Es Vedrà horen? Het op een na grootste eiland is het kleine zusje van Es Vedrà, genaamd Es Vedranell. Samen met het eiland Els Illiot de Pontent behoren de rotsen tot het natuurreservaat van Cala D’hort. Het magnetische rotseiland maakt deel uit van een beschermd natuurgebied. 

Hoe kom je bij Es Vedra Ibiza?

Je komt helaas niet bij het eiland zelf, deze is én blijft onbewoond. Wel kan je er met een boot naartoe varen om Es Vedrà en Es Vedranell van dichterbij te bekijken. Je kan Es Vedrá vanaf verschillende plekken bewonderen. Een erg populaire plek is vanaf het strand van Cala d’Hort. Veel locals komen hier regelmatig samen om Es Vedra en de zonsondergang te bekijken. Vlakbij Cala d’Hort heb je ook een prachtig viewpoint. Parkeer op de parkeerplaats vlakbij bij Cala d’Hort (navigeer naar Mirador des Vedrà en de verharde weg houdt vanzelf op) en loop ongeveer 10 minuten over de onverharde weg naar het uitkijkpunt. Wedden dat je zodra je hier bent, je je ogen niet van de magische rots af kan houden? Neem een kleedje en een picknickmand mee en geniet van het prachtige uitzicht tijdens een ontbijtje of lunch.

Tip: ga in de ochtend naar het uitkijkpunt. Niet alleen heb je dan meer kans op een parkeerplaats, ook hoef je niet in de extreme warmte naar het uitkijkpunt te lopen. Daarnaast zullen er geen tot weinig toeristen zijn voor 10:00 uur.

❛❛ Es Vedra is de op twee na meest magnetische plek op aarde: alleen de Bermudadriehoek en de Noordpool schijnen een sterker magnetisch veld te hebben. ❜❜

Flora en Fauna van het rotseiland Es Vedra

Es Vedra zelf is onbewoond, maar het is wel één van de belangrijkste botanische gebieden van de Balearen. Je vindt hier bijzondere plantsoorten, zoals de Kamille des Vedra. Er leven ook verschillende bijzondere vogels zoals de zeldzame koraalmeeuw en de pijlstormvogel. Rondom het rotseiland zijn regelmatig dolfijnen gespot. Momenteel leven er geen dieren meer op Es Vedrà. Vroeger waren er wel berggeiten te vinden, maar helaas vormden zij een gevaar voor diverse beschermde plantsoorten. De geiten zijn dus verplaatst naar Ibiza.

 

Zoals je hebt gelezen mag je het bekijken van Es Vedrà absoluut niet overslaan tijdens een verblijf op Ibiza. Heb je nog vragen, neem dan gerust contact op. Benieuwd naar andere populaire bezienswaardigheden op Ibiza? Bekijk hier de top 10 bezienswaardigheden!